Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Радикални мисли“ в китайските университети

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

Неотдавна два от най-престижните китайски университети предприеха свои собствени "мерки за сигурност". Пекинският университет обяви, че ще провежда консултации със студентите с "радикални мисли". Университетът "Цингхуа" (Tsinghua) организира семинари за студентите, с цел те "да бъдат лоялни към Китайската комунистическа партия (ККП)". Според общественото мнение чрез тези мерки университетите контролират свободата на изразяването, съдействайки на режима за "поддържането на стабилност".

Според уебсайта на Пекинския университет (ПУ) консултации ще бъдат провеждани с 10 обозначени студентски групи – като тези с академични трудности, с радикални мисли, психологически неустойчивите, пристрастените към Интернет и т.н. Такива студенти ще бъдат набелязвани от факултетите.

"Радикални мисли" е най-спорната група. Beijing Evening News цитира зам.-министъра на административния отдел на ККП в ПУ, Ча Джинг (Cha Jing): "Такива [студенти] критикуват училището за по-скъпата храна."

Думите на Ча предизвикаха силни реакции у студентите. Някои изтъкнаха в микроблоговете си на Sina.com, че ПУ не може да толерира дори и най-леката критика: "Той би трябвало да бъде преименуван на Пекинска школа на комунистическата партия." "Нямам време за това. За мен това са много глупави неща", заяви студент за Radio Free Asia (RFA).

Общественото мнение също критикува университетите. Xi'an Evening News посочва, че мислите са резултат от мисловна дейност. Правилни или погрешни, те не вредят на обществото. Няма нужда външният свят да се намесва, а консултациите за "радикални мисли" са абсурдни.

Според китайския Интернет колумнист Лю Иминг (Liu Yiming) да се атакуват студентите с радикални мисли в действителност е контрол над мислите и изразяването им.

Пекинският университет бе известен с доктрината си, наречена "включване и свобода на мисълта". Експертът Линг Кангджоу (Ling Cangzhou) заяви пред RFA в Пекин, че тази мярка е обида към причината за основаването на ПУ.

Линг: "Дори студентите с независим живот се нуждаят от консултация. Какво е това? Какво е "радикално мнение"? Чен Душиу (Chen Duxiu) и Ху Ши (Hu Shi) също са били студенти в ПУ. Мислите им биха могли да бъдат определени като радикални. Тази мярка е напълно несъвместима с ПУ. Подобна самокастрация на университета е с дълготраен ефект."

Deutsche Welle цитира проф. Шиа Йелянг (Xia Yeliang) от ПУ, че настоящият контрол на университета над студентите е "най-сериозният в историята му". Това би могло да е вследствие на текущата напрегната ситуация в Китай. Той смята, че "консултациите с радикално мислещите са предупреждение. Ако студентите се опитат да участват в някакви събития, ще бъдат атакувани от училището като врагове".

Проф. Шиа сподели, че другите университети често провеждат т. нар. "политическо и идеологическо обучение". Партийните бюра на училищата често организират мероприятия за студентите, за да им попречат да мислят. В политически чувствителни дни от студентите се очаква да не излизат.

Друг престижен китайски университет, "Цингхуа", наскоро използва темата "лоялност към ККП", за да организира величаещи партията семинари.

По думите на съоснователя на Китайската демократическа партия, Чин Йонгмин (Qin Yongmin), това би могло да накара китайците да осъзнаят по-ясно контраста между Китай и цивилизования свят.

Чен Шучинг (Chen Shuqing), член на китайската PCBs Elimination Network (PEN), коментира: "Един гражданин би трябвало да обича страната си, а не партията. Родителите и данъкоплатците плащат студентските такси, а не ККП. Защо от тях да се изисква да бъдат лоялни към нея?"

В Хубей (Hubei) Уханският университет по технологии и Хубейската икономическа школа издадоха "пътнически забрани", непозволяващи на студентите да организират частни групови пътувания. Съществуват подозрения, че това цели възпрепятстването на студентите да се включат към жасминените митинги. Тази идеологическа разработка на ККП в ПУ и университета "Цингхуа" има за цел поддържане на партийната стабилност.

Хубейският коментатор Лю Иминг (Liu Yiming) нарече това "абсурд". "Университетите би трябвало да са места за обучение, а не за безсрамни ласкателства."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!